Leírás
Élettani hatásai
- Élénkítő hatású, a kávéval ellentétben hosszan tartó felfrissülést okoz
- Segít megőrizni a szellem frissességét, az idős kori leépülés kialakulását megelőzheti
- Katechin és C-vitamin tartalma miatt rendkívül sok antioxidáns folyamatban vesz részt.
- DNS-károsodást megelőző szerepe van
- Katechinjeit a leghatásosabb rák elleni anyagokként tartják számon: akadályozzák a rák kialakulását, illetve súlyosbodását lassítják.
- Jelentősen mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
Mitől más a Japán Sencha tea?
Más, Kínában készülő zöld teák esetében jellemzően nagy sütőkben, fonott kosarakban vagy mechanikus tartályokban, általában többszöri hevítéssel dolgozzák fel a leveleket. Ehhez faszenet, gázt vagy magas hőmérsékletet használnak. Így az ízének jellemzően erős fű-zöld, földes, pörkölt jelleget kölcsönöz.
Ezzel ellentétben a Japán Samurai Sencha tea karakterisztikáját és élénkzöld színét úgy biztosítják, hogy a levelek leszedését követő egy órán belül, egyszeri gyors gőzöléssel (a Samurai teákat mindössze 23 másodpercig éri gőz) állítják meg az oxidációt. Ezzel az eljárással enyhén fanyar, sokáig tartó friss zöldes zamatot kölcsönöznek a teának.
A fekete teát elsősorban az különbözteti meg a Japán zöld teától, hogy a levelek oxidációja teljesen végbemegy, mielőtt hővel kezelik és szárítják. Ettől kapja meg a sötétbarna színét, és ettől alakul ki, hogy egyáltalán nincsenek benne antioxidánsok (oxidációs folyamat következményeként tűnnek el), míg a zöld teában nagyon nagy mennyiségben találhatóak meg.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.