Teakalauz újaknak

elvalaszto_2

 

Amikor teát vásárolunk először azt kell eldöntenünk, hogy mennyi időt szánunk a teázásra: mindennapi rutinba szeretnénk  beépíteni, vagy a teakészítés ceremóniájával is szeretnénk mélyebben foglalkozni. Japánban nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra, ezért a zöld teát mindennap fogyasztják, reggel ébredéskor egy gyors matcha, vendégek érkezésekor készülhet időigényesebb sencha, este lefekvés előtt pedig az alacsony koffein tartalmú houjicha.

Ízek és elkészítési módok végtelen tárházát kínálják nekünk, ezért választásodhoz egy kis segítséget szeretnénk nyújtani.

Miért jó az antioxidáns?
Az antioxidáns táplálék növényeink fontosságát nem kell bizonygatni, hisz szabadgyök-megkötő tulajdonságaiknak köszönhetően nemcsak a rákmegelőzésben van nélkülözhetetlen szerepük, hanem sokféle betegséget gyógyítanak, és fiatalon tartják a szervezetet. Az emberi szervezetben mind a szabadgyökök, mind az antioxidánsok folyamatosan küzdenek egymással.  Minél több antioxidáns viszünk be táplálkozásunk során, a szervezetünk annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot és gátolni bizonyos betegségek kialakulását. Az antioxidánsok hiánya szerepet játszik a szervezet kollagénrostjainak károsításában, a bőr ráncosodásában, víztartalmának csökkenésében.

elvalaszto_felfedezoknek

 

Prémium matcha teáink különböző minőségűek, az ultra prémiumtól a közép-magas kategóriás teáig. A legfontosabb, hogy olyan teát válassz, amelyik ízlik neked. A Samurai Gourmet matcha a legfiatalabb levelekből készül, amelyek a teanövény száraitól teljesen el vannak távolítva, tehát a malomba már csak a levelek kerülenk. Az íze gazdag, krémes és teljes mértékben vegetárius.

A Matcha Madness, amelyet nagy részben a fiatal levelekből is készítenek, de érettebb leveleket is tartalmaz, ezért annak az íze inkább “növényibb”. A Matcha Madness teát a magában fogyasztás mellett, a lattes és a smoothies keverésére is ajánljuk.

Az összes nálunk értékesített matcha árnyékban van termesztve, a tea gazdagon tartalmaz klorofillt és katekineket. A tavaszi betakarítás előtt néhány héttel a gazdálkodók gyékény, bambusz szőnyegekkel vagy ponyvával fedik le a teacserjéket, fokozatosan csökkentve a napfény mennyiségét, ami a növényeket éri. Ez a lépés növeli a növékeny klorofill tartalmát és a leveleket mélyzöld színűvé teszi, így a matcha egy élénk zöld színt kap.

A betakarítást követően a leveleket osztáloyzzák, gőzölik, majd levegőn szárítják. Ebben a szakaszban a levelek “tencha”-vá válnak, ami matcha előfutára. A tenchát ezután malomban finom porrá őrlik.

Megnézem a matchát

 

elvalaszto_exkluziv

 

A legtöbben Magyarországon újak vagyunk a matcha “viágában”. Nem úgy nőttünk fel, hogy édesanyánk egy tál matchát kever a konyhában. Nem úgy, mint Japánban. De ha nyitottnak találod magad az újdonságokra, akkor számíts rá, hogy a matcha egy nagyon rugalmas összetevő, amely kiváló alapanyag forró italokhoz, hideg koktélokhoz, gyümölcs turmixokhoz, és felhasználható édes vagy sós süteményekhez.

Bármilyen életstílushoz illeszted hozzá, akár rohanó életedben akarod fogyasztani, munkában kávé helyett inni, akár hagyományos eszközökkel teaceremóniát tartani, megtalálod hozzá a megfelelő eszközöket. A matchát elkészítheted bambusz keverővel, kézi vagy elektromos tejhabosítóban, de akár a spot shaker is egy tökéletes matcha-habosító eszköz lehet. A legfontosabb, hogy fogyasztása élvezetet nyújtson számodra és élettani hatásait kifejtse szervezetedre.