Hogyan készül a matcha tea?

A Matcha meghatározása előtt először is ismerjük meg a Tencha fogalmát. Röviden a Tencha japánban a Matcha teához használt tealevél neve, mielőtt a leveleket finom porba őrlik. A Tencha a neve a termesztés módjára utal, nem a növény típusára. A teacserjék ugyanúgy növekednek, mint a gyokuro tea esetén, de matcha esetén másképp dolgozzák fel, íze egyedülálló, tiszta, nemes és elegáns. A Tenchából főzött tea színe halványzöld, az íz mély és lágy, és a finom, nemes aroma, mely mint a jó bor a fogyasztás után egy darabig a szájban marad.

A tencha tealeveleket a betakarítás előtt 20 vagy 30 napig letakarva, árnyékban termesztik, így a napfénytől részben elzárva, a friss levelek teanin tartalma nagy mértékben megemelkedik, ez lesz a sima, mondhatni édeskés és lágy ízének a forrása. A betakarított friss tealeveleket először párolják. A Gyokuroval ellentétben a Tencha gőzöld teáját szárítják, de nem sodorják. Ezután a Tenchát finom porrá őrölik, és ezután már Matcháról beszélhetünk.

 

A matcha teacserjék termesztési és gyártási lépései

Műtrágyázás
A Tencha, a Matcha és a Gyokuro termőföldjét háromszoros mennyiségben “gazdagítják”, mint más teákat, mint például a Senchát, hogy megteremtse a tea jellegzetes édes ízét.

Árnyékolás
A betakarítás előtt húsz-harminc nappal, a Matcha teabokrokat speciális bambusz vagy gyékény takarókkal borítják be. Ezekkel az árnyékolókkal megvédik teafákat a közvetlen napfénytől. Az így termesztett tea édes és lágy ízű, mert az erős napfény nélkül szinte csak minimális keserű csersav gyűlik fel a növényben. (Ezért is nem szükséges cukrot rakni a matcha teában) A betakarítás következtében a matcha számos egyedi jellemzővel rendelkezik: elegáns illat, édes íz és élénk világoszöld szín. Az árnyékolást a napból származó theanine hozza létre, ami egy olyan természetes elem, amely Tenchát, Matchát és Gyokurót lágy ízűvé teszi.

 

matcha mezo uji tea arnyekolas matcha matcha arnyekolas

 

Betakarítás 
A szüretelés során a különböző kategóriájú teákba különböző besorolású tealevelek kerülnek. A Matchába sok már teától eltérően nem kerül bele “helykitöltőnek” a te szára, kizárólag a levelek kerülnek leválogatásra. A méretük alapján a tealeveleket több kategóriába sorolják be, minél frissebb, zsengébb vagyis kisebb a levél annál édesebb és annál magasabb az antioxidáns tartalma. A prémium kategóriájú Gourmet Matchában sokkal magasabb a friss tealevelek aránya mint a mindennapi fogyasztásra szánt Matcha Madness teában.

 

Tencha kezi szuret matcha szuret matcha

 

Matcha feldolgozása
Az olyan tealeveleket, amelyeket még nem őröltek a malomban finom porába, még Tenchának nevezik. A friss tealeveleket a betakarítás után, a helyi teamester szigorú felügyeletével feldolgozzák. Általában Japánban a szüret idő kezdetét ünnepségekkel kísérik. A mi Japán partnereink felé elvárás, hogy legfeljebb a betakarítást követő 24 órán belül kell a leveleket feldolgozni.

A Matcha (Tencha) feldolgozás magában foglalja a következőket: 1) Gőzölés, 2) Hűtés, 3) Szárítás. Mivel a Matchát malomban finom porrá őrölik, nem szükséges a tealevelek sodrása, ami más teáknál amely lépés a levelek sejtfalának a lebontását szolgálja. (Gyokuro és Sencha feldolgozási lépései: 1) gőzölés, 2) dagasztás, 3) alakítás, 4) szárítás.)

Tencha72jpg gozolt matcha level matcha malom

A malomban, finom porrá őrölt teáinkat Japánban, magas biztonsági és egészségügyi standardok alapján csomagolják. Hazánkba már vákumcsomagolásba zárva, különböző kiszerelésekben érkezik, mely a nedvességet és a fényt is távol tartja a teától.

 

Aki pedig részletebben is megismerkedne, nézze meg a további videót >>