Matcha elkészítése

Ahhoz, hogy elkészítsük a Matchát, nincs szükségünk sok drága eszközre vagy teás kellékre. A Matcha készítéséhez csak egy keverő eszköz kell: kézi tejhabosító, shaker vagy a tradicionálisan egy japán stílusú Chasen (bambusz habverő) kell. A Matcha tál és a szűrő nem feltétlenül szükségesek. Abban hasznosak, hogy a Matchát ízletesen és könnyen készítsük el, de nem létfontosságúak. Kezdők számára azt szoktuk tanácsolni, hogy ne verje magát egyből nagy költségekbe, az otthon elérhető eszközökkel is el tud egy kedző matcha rajongó indulni.  Amint megtanulod, hogyan készíts Matchát, onnantól kezdve nagyon gyors, és könnyű dolog lesz ízletes Matchát csinálni.

matcha_latte_samuraitea

Matcha Latte recept

Ma már Magyarországon is élvezhetjük a zöldtea újhullámos formáját, a habos matcha lattét, mint egy igazi gasztro kalandor! Ha matcha latte készül, amit a tej mennyiségétől függően akár hívhatunk matcha cappuccinonak, vagy akár zöldtea lattenak is… mind ugyanazt kapjuk: egy desszertes-ízvilágú megközelítése az egészséges matcha teának. Miért ne lehetne valami finom, ami még szervezetünkre is pozitívan hat?

A Matcha Latte úgy készül, mint egy hagyományos kávés latte, csak most alapnak egy erős matcha teát készítünk. Egy reggeli latte 5 perc alatt elkészíthető, a mindennapi rutinunka könnyen beépíthető. A tea nemcsak felébreszti a testünket, de beindítja a gondolatainkat egy mozgalmas nap előtt.

Szükségünk lesz hozzá:

  • 2 g matcha teára (1tk)
  • 0,5 dl forró víz
  • 1 dl meleg tejre vagy mandula-, rizs-, szójatejre
  • tejhabosítóra / vagy bambusz keverőre
  • ízlés szerint édesítésre: cukor, méz, vagy édesítőszer (variációs lehetőségei végtelenek vanília, mandula vagy menta aromával)
Hogy mérjem a Matchát teás kanállal?
Egy púpos teáskanál matcha mennyisége kb. 1,8-2 gramm, ami egy csésze tea elkészítéséhez szükséges. Ha bambusz teakanalat használunk, abból 1,5 kanál teszi ki ugyanezt a mennyiséget.

Elkészítése lépésről-lépésre:

Elsőként keverjük el a matcha port és az édesítő szert fél dl forró vízben. Ehhez használhatunk konyhai tejhabosítót, vagy bambusz keverőt is. Minél homogénebb a tea állaga annál jobb, de ha marad benne néhány matcha csomó, az sem fogja elrontani. Végül adjuk a forró tejet a matcha teához. Az igazi kávéházi élményhez kanalazzunk tejhabot, a végén pedig szórjuk meg matcha porral díszítésként.

Matcha Tea elkészítése

Szükségünk lesz hozzá:

  • 1 teáskanál (2 g) Matcha
  • 70-100 ml forró víz
  • tejhabosítóra / vagy bambusz keverőre

Elkészítése lépésről-lépésre:

matcha_keszitese

Először egy kevés hideg vízzel csomómentesen elkeverjük a teát, egyenletességre törekedjünk, habosra keverve, hogy a tea csomómentes legyen. Ha már kész, felöntjük a szükséges mennyiségű forró, de nem forrásban lévő vízzel. Elkészítése a legjobb 70-80° vízzel, nagyobb öblösebb csészében tálalva, hogy könnyen lehessen benne habosítani a teát.

Sűrű matcha tea készítéséhez két teáskanál matchát használjunk (kb. 3,75 g)

 

Jeges Matcha latte recept

A forró matcha latte jéghideg változata forró nyári napokra!

Szükségünk lesz hozzá:

  • 1 púpos tk Matcha (2 g, erősebb ízért 1,5 kávéskanál)
  • shaker / turmix vagy kézi tejhabosító
  • kevés forró víz
  • 1,5-2 dl hideg tej
  • jég
  • cukor

Elkészítése lépésről-lépésre:

Készítsük el a teát az matcha latte-hoz hasonló módon, majd adjunk hozzá jeget és jéghideg tejet. A végén diétás tejszínhabbal díszíthetjük!

Elkészítése shakerben: Shakert megtöltünk jéggel, hozzáadunk 1,5 teáskanál Matcha-t majd egy fél pohár
hideg vízzel shakelve összerázzuk, tálalás előtt adjunk hozzá hideg tejet és rázzuk vele össze.