matcha_por2

Matcha elkészítése

Mivel a Matchát eloszlatjuk a vízben és egészében elfogyasztjuk, szükségtelen használt leveleket kidobnunk. Sokkal egyszerűbb, mint más teák elkészítésénél (Gyokuro, Sencha, Genmaicha és Houjicha).
Ahhoz, hogy elkészítsük a Matchát, nincs szükségünk sok drága eszközre vagy teás kellékre. A Matcha készítéséhez csak egy keverő eszköz kell: kézi tejhabosító, shaker vagy a japán stílusó Chasen (bambusz habverő) kell. A Matcha tál és a szűrő nem feltétlenül szükségesek. Abban hasznosak, hogy a Matchát ízletesen és könnyen készítsük el, de nem létfontosságúak.
Amint megtanulja hogyan készítsen Matchát, onnantól kezdve nagyon gyors és könnyű dolog ízletes Matchát csinálni.

Hogyan készül a Matcha Latte?

matcha_latte_recept_1Ma már Magyarországon is élvezhetjük a zöldtea újhullámos formáját, a habos matcha lattét, mint egy igazi gasztro kalandor! Ha matcha latte készül, amit a tej mennyiségétől függően akár hívhatunk matcha cappuccinonak, vagy akár zöldtea lattenak is… mind ugyanazt kapjuk: egy desszertes-ízvilágú megközelítése az egészséges matcha teának. Miért ne lehetne valami finom, ami még szervezetünkre is pozitívan hat?

A Matcha Latte úgy készül, mint egy hagyományos kávés latte, csak most alapnak egy erős matcha teát készítünk. Egy reggeli latte 5 perc alatt elkészíthető, a mindennapi rutinunka könnyen beépíthető. A tea nemcsak felébreszti a testünket, de beindítja a gondolatainkat egy mozgalmas nap előtt.

Szükségünk lesz hozzá:

  • 2 g matcha teára (1tk)
  • 0,5 dl forró víz
  • 1 dl meleg tejre vagy mandula-, rizs-, szójatejre
  • tejhabosítóra / vagy bambusz keverőre
  • ízlés szerint édesítésre: cukor, méz, vagy édesítőszer (variációs lehetőségei végtelenek vanília, mandula vagy menta aromával)
Hogy mérjem a Matchát teás kanállal?
Egy púpos teáskanál matcha mennyisége kb. 1,8-2 gramm, ami egy csésze tea elkészítéséhez szükséges. Ha bambusz teakanalat használunk, abból 1,5 kanál teszi ki ugyanezt a mennyiséget.

Elkészítése lépésről-lépésre:

Elsőként keverjük el a matcha port és az édesítő szert fél dl forró vízben. Ehhez használhatunk konyhai tejhabosítót, vagy bambusz keverőt is. Minél homogénebb a tea állaga annál jobb, de ha marad benne néhány matcha csomó, az sem fogja elrontani. Végül adjuk a forró tejet a matcha teához. Az igazi kávéházi élményhez kanalazzunk tejhabot, a végén pedig szórjuk meg matcha porral díszítésként.

Forró Matcha Tea

Szükségünk lesz hozzá:

  • 1 teáskanál (2 g) Matcha
  • 70-100 ml forró víz
  • tejhabosítóra / vagy bambusz keverőre

Elkészítése lépésről-lépésre:

matcha_keszitese

Először egy kevés hideg vízzel csomómentesen elkeverjük a teát, egyenletességre törekedjünk, habosra keverve, hogy a tea csomómentes legyen. Ha már kész, felöntjük a szükséges mennyiségű forró, de nem forrásban lévő vízzel. Elkészítése a legjobb 70-80° vízzel, nagyobb öblösebb csészében tálalva, hogy könnyen lehessen benne habosítani a teát.

Sűrű matcha tea készítéséhez két teáskanál matchát használjunk (kb. 3,75 g)

 

Jeges Matcha latte

A forró matcha latte jéghideg változata forró nyári napokra!

Szükségünk lesz hozzá:

  • 1 púpos tk Matcha (2 g, erősebb ízért 1,5 kávéskanál)
  • shaker / turmix vagy kézi tejhabosító
  • kevés forró víz
  • 1,5-2 dl hideg tej
  • jég
  • cukor

Elkészítése lépésről-lépésre:

Készítsük el a teát az matcha latte-hoz hasonló módon, majd adjunk hozzá jeget és jéghideg tejet. A végén diétás tejszínhabbal díszíthetjük!

Elkészítése shakerben: Shakert megtöltünk jéggel, hozzáadunk 1,5 teáskanál Matcha-t majd egy fél pohár
hideg vízzel shakelve összerázzuk, tálalás előtt adjunk hozzá hideg tejet és rázzuk vele össze.