Samurai Matcha teák

A zöld tea élettani hatásai:

 

Tannin

A tannin, melyet katecinnek is hívnak, egy bioflavonoid, amelynek vírusölő és antioxidáns tulajdonságai is vannak. Segít a rák megelőzésében azáltal, hogy meggátolja a rákos sejtek növekedését. A tanninnak koleszterin-csökkentő hatása is van. Segít az eldugult vénák és artériák kitisztításában, lehetővé téve a vér könnyed folyását. Némely tanulmány kimutatja, hogy a tannin segít a stroke, a szívroham, a vérrögök és még a szívbetegségek megelőzésében is. Elképesztő, hogy a tannin továbbá az egész testet védi a környezetünkben fellelhető szabadgyökök és toxinok okozta oxidációs károktól is.
A tealevelek azért termelik a tannint, hogy megvédjék magukat az ultraibolya sugaraktól. Ebből kiindulva noha minden japán tea tartalmaz tannint, mégis a kizárólag napsütésben termesztett teacserjék tartalmazzák a legtöbb tannint, mint például a Sencha.
A tannint a leghatékonyabban 75-80 °C hőmérsékletű vízben lehet kioldani.

Az alábbi egy lista a tannin előnyös hatásairól:

 • Eltávolítja a szabadgyököket 
  A szabadgyökök (aktivált oxigén) a szervezetben található erősen oxidáló szerek, amikről tudjuk, hogy sokféle betegséget, öregedést és ráncokat okoznak. A szabadgyökök száma növekszik ultraibolya sugárzás, öregedés, dohányzás és túlzásba vitt alkoholfogyasztás által. Amennyiben szeretné eltávolítani a szervezetében kialakult szabadgyököket, akkor érdemes erős antioxidáns tulajdonságokkal bíró élelmiszereket fogyasztania. A tannin és a C-vitamin igen ismert antioxidánsok. A japán zöldtea tannint és C-vitamint is tartalmaz. Érdemes japán -Sencha vagy Matcha teát fogyasztanunk ezeknek a káros szabadgyökök eltávolításának érdekében.
 • Csökkenti a koleszterint
  Tudvalevő, hogy a túl sok koleszterin érelmeszesedést, szívinfarktust (szívrohamot) és agyi infarktust (stroke-ot) okozhat. Ennek ellenére nem minden koleszterin rossz vagy egészségtelen. Az LDL koreszterin rossz, a HDL koleszterin jó. A túl sok LDL koleszterin a test sejtjeinek oxidációját okozza és érelmeszesedést. A tannin, ami megtalálható a japán zöldteában, blokkolja a káros LDL koleszterint kialakulását és így segít az érelmeszesedés megelőzésében. Nem csak hogy segít a japán zöldteában található tannin a rossz LDL koleszterin kialakulásában, de növeli a jótékony HDL koleszterinszint növekedését is testünkben.
 • Zsírtartalom csökkentése
  Sok tanulmány kimutatta, hogy a tannin fogyasztása elősegíti emberi és állati szervezetek egészséges energiafogyasztását és csökkenti a test és az emésztőrendszer zsírtartalmát. Jelentették azt is, hogy a tannin beszivárog a véráramba, így eléri a máj sejtjeit ahol a zsír lebontásán dolgozik.
 • Antibakteriális és fertőtlenítő
  A tanninnak erős antibakteriális és fertőtlenítő hatása van a baktériumokra nézve. Még az is kiderült, hogy csíraölő hatása van (NRSA), ezek a kórházakban okoz fertőzésekért felelősek – így a tannin ilyen módon is képes elűzni a fertőzéseket és a betegségeket.
 • Antivirális
  Tanulmányok kimutatták, hogy a tannin a vírusos fertőzéseket is megelőzi. A japán zöldteával történő gargalizálás segít az infuenza és a gyakori meghűlés megelőzésében, továbbá könnyíti az influenza és a gyakori meghűlés tüneteit is, úgy mint a torokfájást, a köhögést és az orrdugulást.
 • Megakadályozza az influenzás fertőzést
  Hiroshi Yamada, a Shizuoka Állami Kórház belgyógyász orvosa és a Shizuoka Egyetem orvos professzora nemrég publikált egy tanulmányt a tanninnak az új influenzával szemben tanusított hatékonyságáról (2009, H1N1 típus). A kutatása alatt a kísérletei bizonyították, hogy a japán zöldteával történő toroköblögetés segít az influenzás fertőzés megelőzésében. Azt mondják, hogy a tannin pozitív influenza elleni hatása mind az új influenzával szemben (2009 H1N1), mind az időszakos, elterjedt influenzával szemben érvényesül. Továbbá sokkal hatásosabb az influenza ellen, ha el is fogyasztjuk a zöldteát, mivel a japán zöldtea C-vitamin tartalma és egyéb tápanyagai a tanninnal együtt tudják kifejteni legjobban a hatásukat. Így ajánlott a japán zöldteával gargalizálni és elfogyasztani is.
 • Mérsékeli az allergiákat
  A tanninnak van allergia mérsékelő hatása (beleértve a levegőben terjedő pollen- és penészallergiát és a bőrgyulladást is). Elismert tény, hogy a zöldtea mérsékeli az allergiák tüneteit, beleértve a viszketést és a tüsszentést is.
 • Szájápolás
  A tannin egy hatásos szagtalanító és általános fertőtlenő tulajdonságokkal bíró hatóanyag. Egy csésze japán Sencha tea egy étkezés után meggátolja a baktériumok elszaporodását, ami amúgy fogágybetegséghez és rossz szájszaghoz vezetne.
 • Megelőzi a fogszuvasodást
  A tannin nagyon hatásosan megelőzi a fogszuvasodást. A tannin megakadályozza a már meglévő lyukak növekedését azáltal, hogy kiegyensúlyozza az üreg területén található enzimeket. Azáltal, hogy csökkenti a káros savak jelenlétét a szájban – amik a fogzománc sérüléséhez járulnak hozzá -, a tannin védi is a fogzománcot, továbbá egészségesen és erősen tartja az Ön fogait is.