Matcha tea elkészítése
A magas minőségű matcha tea nagyon finom porrá van őrölve, így elkészítésekor gazdag hab képződik a tetején.
- A legjobb íz elérése érdekében, és hogy elkerüljük a csomókat, ajánlott a Matcha port átszitálni (vagy alapból egy szitás tetejű tartóban használni) mielőtt nekilátunk a keresésnek. Ez fontos alaplépés.
- Két lehetőség áll elöttünk a Matcha elkészítésekor: USUCHA (mindennapos fogyasztásra, folyékonyabb állag) és a KOICHA (különleges sűrű állagú tea, vendégek köszöntésére, tea ceremóniára). A legtöbben a mindennapok során USUCHA könnyű és habos formájában fogyasztják a Matcha teát. Akik még újak a japán teák világában mindenképpen ezt a változatot ajánljuk elsőként elkészíteni.
- Keverés: Hogy megfelelő állagú gazdag habot kapjunk, ami
Tip for Whisking: To create a rich and foamy froth, which is an important element of USUCHA thin Matcha, first, whisk slowly over the entire bottom inside of the Matcha Bowl, so that the Chasen bamboo bristle tips touch the bottom inside of the Matcha Bowl. Then quickly whisk the upper half of the Matcha brew, moving the bamboo Chasen quickly like writing the letter “W.” It is not a circular stirring motion. Move your wrist back and forth very quickly in short jerks. This method creates a nice frothy lather and helps to improve the shelf life of the bamboo Chasen.
- Preparation of USUCHA (thin and weak Matcha, the standard way)
- Sift the Matcha for a more mellow flavor and to remove any lumps.
- Place 2 Chashaku or 1 teaspoon of Matcha (2g) into the Chawan bowl.
- Pour 70ml (2.46fl oz) of hot water into the Chawan. The water temperature should be 176F (80C).
- Using the bamboo Chasen, whisk the Matcha until it has a rich foam on top.
For the best flavor, drink the USUCHA within approximately 3 minutes. If you wait too long, the rich foam will vanish and Matcha powder can collect at the bottom. The key is to whisk and then drink it right away, when it is fresh and covered in foam.
- Preparation of KOICHA (thick and strong Matcha, the special way in tea ceremony)
- Sift the Matcha for a more mellow flavor and to remove any lumps.
- Place 4 Chashaku or 2 teaspoons of Matcha (4g) into the Chawan bowl.
- Pour 50ml (1.76fl oz) of hot water into the Chawan and whisk with the bamboo Chasen. Unlike USUCHA, KOICHA will not get a rich foam on top.
Only high quality Matcha is suitable for KOICHA, such as our Matcha Pinnacle, Matcha Super Premium, or Matcha Premium. Otherwise the tea may taste quite bitter.